Skip over navigation | Sla menu over
8/11 - 15/11/2015

Afleveringen van Hollandse Nieuwe op Avro's Kunstuur

Afleveringen van Hollandse Nieuwe op Avro's Kunstuur

In het tweede en laatste deel van ‘Hollandse Nieuwe’ besteedde het AVROTROS-programma Kunstuur op zondag 15 november opnieuw aandacht aan de verhalen achter bijzondere, recente Nederlandse kunstaankopen. Werken die vaak mede dankzij uw steun konden worden aangekocht.

De aflevering stond in het teken van ‘hofkunst’. Presentator Lucas De Man leidde ons rond in de verschillende musea en liet recente aankopen zien die in opdracht of ter ere van koningshuizen van Europa zijn gemaakt.

Zo waren de Delfts blauwe bloemenhouders in de vorm van plastieken die in opdracht van Mary Stuart, de vrouw van Stadhouder Willem III werden vervaardigd te zien, de portretten van koningin Wilhelmina gemaakt door schilder Kees van Dongen in de rol van tekenende verslaggever en het mythische, bronzen beeld van de ‘keizerlijke beeldhouwer’ Adriaen de Vries. Maar ook een speciaal voor Prins Bernhard vervaardigde Austin Sheerline. Experts en hedendaagse kunstenaars leggen uit waarom juist deze werken een aanwinst zijn voor de Collectie Nederland.

In het eerste deel, op zondag 8 november jl. werden kunstwerken getoond waar verstilling een rol speelt.

Beide afleveringen kunt u terugzien op de website van Kunstuur.

Het programma is een samenwerking van AVROTROS, de Vereniging Rembrandt, VSBfonds en het Mondriaan Fonds.