Skip over navigation | Sla menu over
21 dec 2016

Genereuze steun voor aankoop schilderij van Jean-Étienne Liotard

Genereuze steun voor aankoop schilderij van Jean-Étienne Liotard

Persbericht - Zo heeft de Vereniging Rembrandt de aankoop van Liotards Hollands meisje aan het ontbijt van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen steunen met 1.362.000 euro, dankzij haar 15.000 leden en dankzij haar Nationaal Fonds Kunstbezit. Daarmee heeft de Vereniging Rembrandt het afgelopen jaar met ruim 4,8 miljoen euro de openbare collecties in heel Nederland verrijkt.

 

Icoon van de toekomst
Met het onderwerp, de techniek en de nadrukkelijke aandacht voor stofuitdrukking in zijn Hollands meisje aan het ontbijt plaatst de Zwitserse kunstenaar Jean-Etienne Liotard (1702-1789) zich in de traditie van schilders als Johannes Vermeer, Gerard ter Borch en Gabriel Metsu, en ook met het in het oog springende kerkinterieur aan de wand verwijst hij naar de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Daarmee is dit werk een schakel tussen de 17de-eeuwse Hollandse kunst en de Europese kunst uit de 18de eeuw, aan de hand waarvan het Rijksmuseum op een aanschouwelijke wijze kan tonen dat er sprake was van wederzijdse beïnvloeding. Met deze aankoop is aan ons gezamenlijke kunstbezit een internationaal hoogtepunt toegevoegd dat alles in zich heeft om zich te nestelen in ons collectief geheugen.

Nationaal Fonds Kunstbezit
Gezien het uitzonderlijke belang van het schilderij van Liotard heeft de Vereniging Rembrandt voor deze aankoop geput uit haar Nationaal Fonds Kunstbezit, dat alleen wordt aangesproken voor aanwinsten die van evident en eminent belang zijn voor het Nederlands openbaar kunstbezit. Eerder werden uit dit fonds onder andere de aankopen van Victory Boogie Woogie door Mondriaan (Gemeentemuseum Den Haag), De oude man van Rembrandt (Mauritshuis) en de Bacchant van Adriaen de Vries (Rijksmuseum) gesteund.

25 kunstaankopen
Naast haar activiteiten als belangenbehartiger van het openbaar kunstbezit heeft de Vereniging Rembrandt in 2016 bijgedragen aan in totaal 25 kunstaankopen voor evenzoveel musea door heel Nederland, van Alkmaar tot Maastricht. Enkele andere belangrijke aanwinsten die dit jaar met haar steun zijn verworven, zijn het Bloemstilleven in een stenen nis van Roelant Savery (Mauritshuis), Le ponton de la Félicité. Asnières van Paul Signac (Van Gogh Museum) en In Pursuit of Bling van Otobong Nkanga (Museum Arnhem/Stedelijk Museum Amsterdam).


Jean-Etienne Liotard, Hollands meisje aan het ontbijt, ca. 1756-57, olieverf op doek, 47 x 39 cm. Rijksmuseum, Amsterdam