Skip over navigation | Sla menu over
16 jan 2017

Groninger Museum verwerft belangrijk werk van Jan Altink

Groninger Museum verwerft belangrijk werk van Jan Altink

Persbericht - Met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds heeft het Groninger Museum een belangrijk schilderij van Jan Altink verworven. Schip met rood zeil uit 1926 is een prachtig voorbeeld van de expressionistische schilderkunst binnen de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.

In 1918 was Jan Altink een van de medeoprichters en tevens naambedenker van de kunstenaarskring De Ploeg. Zijn krachtigste werken maakte Altink in de jaren 20 van de vorige eeuw. Met name in de jaren 1924-1926 van de vorige eeuw ontwikkelde Altink een bijzonder schilderkunstig idioom. Er ontstond een reeks werken, veelal in staand formaat, die alle min of meer volgens dezelfde principes waren opgebouwd: een hooggeplaatste horizon, omhoogschietende weg, sloot of omgeploegd stuk land, rugfiguren en geschilderd met wasverf in doorgaans heldere ongemengde kleuren. Het schilderij Schip met rood zeil is hier een treffend voorbeeld van. Met dit schilderij waarin waterwegen het land omringen, bracht Altink een bijzonder aspect van het Groninger landschap op een gedurfde manier in beeld. Een aankoop waarmee het Groninger Museum Altink op zijn best kan laten zien.     
Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de verzameling De Ploeg. Vanaf dinsdag 17 januari 2017 is het schilderij te zien in de permanente tentoonstelling De Collectie.

100 jaar De Ploeg in 2018
In 2018 is het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan brengt het Groninger Museum in dat jaar een grote overzichtstentoonstelling over de hoogtijjaren van deze kunstenaarsvereniging.


Jan Altink, Schip met rood zeil, 1926. Olieverf en was op doek, 68.5 x 58 cm. Groninger Museum, Groningen.