Skip over navigation | Sla menu over
12 okt 2016

Met steun verworven orgelklok nu te zien in Museum Speelklok

Met steun verworven orgelklok nu te zien in Museum Speelklok

Persbericht - Vandaag presenteert Museum Speelklok de kapitale klok uit omstreeks 1738 die vorige maand mede dankzij steun van de Vereniging Rembrandt kon worden aangekocht op een Parijse veiling. Deze klok is het resultaat van een samenwerking tussen de beste kunstenaars rond het Engelse hof, onder wie de componist Georg Friedrich Händel, en maakte deel uit van de verzameling van de 18de-eeuwse kunstliefhebber Gerrit Braamcamp. De aankoop van dit topstuk betekent een belangrijke versterking van de collectie van Museum Speelklok en de Collectie Nederland. De klok wordt op woensdag 12 oktober samen met de vernieuwde vleugel van het museum gepresenteerd en is tot en met 6 november te zien. Hij zal daarna een grondige restauratie ondergaan om bezoekers te kunnen laten luisteren naar de muziek van Händel zoals die destijds heeft geklonken.

De recent verworven klok was indertijd het neusje van de zalm. Het gaat om een monumentaal type orgelklok van de beroemde Engelse klokkenmaker Charles Clay, waaraan enkele van de beste kunstenaars uit de omgeving rond het hof van koning George II hebben meegewerkt. Zo is de wijzerplaat toegeschreven aan de Italiaanse kunstenaar Jacopo Amigoni en zijn de zilveren reliëfs mogelijk gemodelleerd door de Vlaamse hofbeeldhouwer Michael Rysbrack. De muziek voor deze klok is speciaal gecomponeerd door Georg Friedrich Händel. Dit specifieke exemplaar is het belangrijkste bewaard gebleven werk van Clay.

Een bijzondere meerwaarde van deze orgelklok voor Nederland is dat zij in de 18de eeuw in het bezit is geweest van de legendarische verzamelaar Gerrit Braamcamp. Diens collectie, die schilderijen van onder anderen Rembrandt, Rubens en Watteau bevatte, was wereldberoemd. Zijn woning aan de Amsterdamse Herengracht stond bekend als ‘Tempel der Kunsten’ en werd bezocht door hooggeplaatste bezoekers uit binnen- en buitenland. Het feit dat hij deze prestigieuze klok in zijn bezit had, is tekenend voor het hoge niveau waarop hij verzamelde.

Voor Museum Speelklok is dit schitterende exemplaar van Clay een fundamentele toevoeging, omdat het hiermee een hoogtepunt uit de geschiedenis van orgelklokken kan laten zien én laten horen. Deze aanwinst betekent een enorme versterking van de verzameling als geheel en daarnaast ook voor de Collectie Nederland, omdat zij ons beeld van de wereld van de grootste 18de-eeuwse kunstkenners en -verzamelaars op een spectaculaire manier verrijkt. Dat deze waardevolle orgelklokken werden gekocht door Hollandse verzamelaars – want er waren er meer die een echte Clay in hun woning hadden staan – is illustratief voor de rijkdom aan buitenlandse kunstschatten die hier in die tijd was te zien.

Bovenstaande overwegingen waren voor de Vereniging Rembrandt reden om de aankoop van deze kapitale orgelklok te steunen met een substantiële bijdrage.

Meer informatie over deze aankoop binnen de context van de Collectie Nederland vindt u in onze aanwinstenpresentatie onder 'Waarom gesteund'.