Skip over navigation | Sla menu over
1 feb 2017

Noordhollands Dagblad: Topschilderij Salomon van Ruysdael naar Alkmaar

Noordhollands Dagblad: Topschilderij Salomon van Ruysdael naar Alkmaar

Uit: Noordhollands Dagblad

ALKMAAR - Met het verwerven van het schilderij ’Gezicht op Alkmaar’ uit 1644 van schilder Salomon van Ruysdael heeft het Stedelijk Museum Alkmaar ’de meest ambitieuze aankoop uit zijn geschiedenis’ gedaan. Het doek uit 1644 is rond een miljoen euro waard.

Het olieverfschilderij (62 bij 93 cm) was tot voor kort in het bezit van een particuliere Amerikaanse verzamelaar. De officiële titel is ’Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het noorden’, maar in de volksmond simpelweg ’Gezicht op Alkmaar’. Van Ruysdael maakte minstens veertien schilderijen van Alkmaar, met de Grote Kerk steeds herkenbaar in beeld. Het aangekochte doek is het vroegste van die veertien én het eerste in een Nederlandse openbare collectie.

De befaamde landschapsschilder (circa 1602-1670) woonde in Haarlem en had een bijzondere band met Alkmaar. Zijn broer Pieter de Gooyer woonde er met zijn gezin.

Van Ruysdael vermengde de werkelijkheid met een flinke dosis fantasie. Zijn voorstellingen zijn geen natuurgetrouwe weergaven van bestaande steden of dorpen. De nieuwe aanwinst van Stedelijk Museum Alkmaar vormt daarop een uitzondering. Dat concludeerde stadsarcheoloog Peter Bitter na vergelijking ervan met de betrouwbare plattegrond van Alkmaar van Joan Blaeu uit 1650. De meeste topografische details in het schilderij zijn ook op de kaart aanwijsbaar.

Het doek is weliswaar een miljoen euro waard, maar de Amerikaanse eigenaar vond het zo prettig dat het naar de stad van oorsprong zou gaan, dat hij het voor de helft van de vraagprijs verkocht. Door schenkingen van met name de vereniging Rembrandt en andere fondsen kon het naar Alkmaar komen. Het museum zelf droeg zo’n 50.000 euro bij. De verwerving van het doek houdt verband met het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk van Alkmaar in 2018.

’Gezicht op Alkmaar’ is alvast te zien van 3 februari tot en met 19 maart, in de kleine zaal.