Skip over navigation | Sla menu over
27 okt 2017

Oud-directeur Mauritshuis: 'Een kunstcollectie is nooit af'

Oud-directeur Mauritshuis: 'Een kunstcollectie is nooit af'

Een kunstcollectie kan nog zo mooi zijn, toch is er altijd een oplettende blik nodig. Dat zei oud-directeur van het Mauritshuis Frits Duparc gisteravond tijdens de Rembrandtlezing in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

Impact

Duparc was een van de sprekers op dit terugkerend evenement van de Vereniging Rembrandt. Het thema van de lezing was dit jaar ‘De impact van een aankoop’.

Volgens de oud-directeur is collectievorming een van de kerntaken van een museum. “We mogen trots zijn op de aanwinsten die de Nederlandse musea de afgelopen decennia hebben verrijkt”, zei hij tijdens zijn lezing.

Nog niet klaar

Dat neemt niet weg dat er volop werk is voor Nederlandse musea en de Vereniging Rembrandt. Collecties verdienen altijd volop aandacht. Volgens Duparc is het een misvatting te denken dat een collectie ooit ‘af’ is. “We zijn nooit klaar. Om een goed beeld te blijven geven van een periode, kunstvorm of kunstenaar moet een collectie voortdurend getoetst en eventueel verbeterd worden.”

Dat komt volgens hem niet alleen door veranderingen in smaak, maar vooral door steeds toenemende kennis.

Openbaar kunstbezit

De Rembrandtlezing werd dit jaar voor de zestiende keer gehouden. Vereniging Rembrandt verrijkt en beschermt het openbaar kunstbezit in Nederland sinds 1883.