Skip over navigation | Sla menu over
21 sep 2016

Topstuk voor Museum Speelklok

Topstuk voor Museum Speelklok

Dankzij een substantiële bijdrage van de Vereniging Rembrandt heeft Museum Speelklok in Utrecht een kapitale 18de-eeuwse klok kunnen verwerven.

Het gaat om een monumentaal type orgelpendule van de beroemde Engelse klokkenmaker Charles Clay, waaraan enkele van de beste kunstenaars uit de omgeving rond het hof van koning George II hebben meegewerkt. Zo is de wijzerplaat beschilderd door de Italiaanse kunstenaar Jacopo Amigoni en zijn de zilveren reliëfs gemodelleerd door de Vlaamse hofbeeldhouwer Michael Rysbrack. De muziek voor deze klok is speciaal gecomponeerd door Georg Friedrich Händel. Dit specifieke exemplaar is het belangrijkste bewaard gebleven werk van Clay.

Een bijzondere meerwaarde van deze pendule voor Nederland is dat zij in de 18de eeuw in het bezit is geweest van de legendarische verzamelaar Gerrit Braamcamp. Diens collectie, die schilderijen van onder anderen Rembrandt, Rubens en Watteau bevatte, was wereldberoemd. Zijn woning aan de Amsterdamse Herengracht stond bekend als ‘Tempel der Kunsten’ en werd bezocht door hooggeplaatste bezoekers uit binnen- en buitenland. De kostbare klok van Clay, die bedoeld was om in het midden van een vertrek te worden opgesteld, moet daar een pronkstuk van de eerste orde zijn geweest.

Voor Museum Speelklok is dit prachtige, goed spelende exemplaar van Clay een uitzonderlijk belangrijke toevoeging, omdat het hiermee een hoogtepunt uit de geschiedenis van orgelklokken kan laten zien én laten horen. Deze aanwinst betekent een enorme versterking van de verzameling als geheel. Ook voor de Collectie Nederland is dit een majeure aanwinst omdat zij ons beeld van de wereld van de grootste 18de-eeuwse kunstkenners en -verzamelaars op een spectaculaire manier verrijkt.