Skip over navigation | Sla menu over
26 feb 2016

'Uit liefde voor de stad', schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht

'Uit liefde voor de stad', schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht

DORDRECHT - 26 februari 2016 - Een oude fiets, een hutspotketel en een kostbaar altaarstuk. Het zijn niet zómaar voorwerpen die je ziet bij Uit liefde voor de stad, een tentoonstelling gewijd aan drie stedelijke verzamelingen. De hoogtepunten uit de stedelijke collecties van Deventer, Leiden en Dordrecht zijn vanaf 20 maart te zien in het Dordrechts Museum. Een unieke tentoonstelling die het belang van stedelijke collecties onderstreept en zichtbaar maakt. Uit liefde voor de stad is een initiatief van de Vereniging Rembrandt.

De collecties van de Nederlandse stedelijke musea zijn rijk aan kunst en historische objecten
die daar uit liefde voor de stad terecht zijn gekomen. Vaak geschonken door plaatselijke
verzamelaars of aangekocht met geld van de eigen inwoners. En variërend van de meest
bijzondere kunstvoorwerpen tot alledaagse objecten.
Elk voorwerp heeft een eigen verhaal, of het nu een oude ketel is of een altaarstuk. Een verhaal dat iets vertelt over de geschiedenis van de stad en om die reden de moeite waard is om te bewaren.

Schatten
In de tentoonstelling Uit liefde voor de stad komen de schatten uit drie stedelijke collecties samen in het Dordrechts Museum. Kunstvoorwerpen en historische objecten uit de collectie van de gemeente Deventer, Museum De Lakenhal en het Dordrechts Museum nemen je mee in de verhalen van de stad. Een unieke tentoonstelling die het belang van stedelijke collecties onderstreept en zichtbaar maakt.

Vereniging Rembrandt
De tentoonstelling is een initiatief van de Vereniging Rembrandt die zich al 132 jaar inzet  voor de versterking van de Collectie Nederland door musea te steunen bij belangrijke kunstaankopen. Daarnaast maakt ze zich sterk voor het behoud van de Collectie Nederland en zet zij zich in om de kennis van en de belangstelling voor het openbaar kunstbezit te vergroten. Hiertoe is in 2009 het fellowship opgericht.
De tentoonstelling is samengesteld door fellow Peter Hecht, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in samenwerking met kunsthistorici Hilbert Lootsma en Teun Bonenkamp.

Landelijke uitstraling
Tien stedelijke musea door het hele land zetten tijdens de tentoonstelling in Dordrecht twee van hun topstukken in het licht die symbool staan voor hun stedelijke collectie. Op deze manier vragen deze musea aandacht voor het belang van de stedelijke collecties in Nederland. De deelnemende musea zijn: Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Alkmaar, Centraal Museum Utrecht, Museum Gouda, Historisch Museum Den Briel, Amsterdam Museum, Breda’s Museum, Westfries Museum, Stedelijk Museum Kampen en het Groninger Museum.

Teaser: Uit liefde voor de stad