Skip over navigation | Sla menu over
22 dec 2016

Van Gogh Museum verwerft een schilderij van Paul Signac

Van Gogh Museum verwerft een schilderij van Paul Signac

Persbericht - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft met steun van verschillende fondsen, waaronder de Vereniging Rembrandt, een schilderij van Paul Signac (1863-1935) aangekocht. Het werk Ponton de la Félicité, Asnières (Opus nr. 143) uit 1886 is een neo-impressionistisch riviergezicht dat Signac, tijdgenoot van Van Gogh, in een voor die tijd revolutionaire techniek schilderde. Het vormt een belangrijke aanvulling op de collectie van het museum en die van Nederland als geheel omdat het als geen ander de context kan tonen waarin Van Gogh zich in Parijs als schilder ontwikkelde.

Signac en Van Gogh waren niet alleen tijdgenoten, maar ontmoetten elkaar in de tijd dat zij beiden in Parijs verbleven en schilderden aan de oevers van de Seine. In die periode schilderde Signac vooral moderne onderwerpen in een voor hem kenmerkende vrije pointillistische stijl met heldere complementaire kleuren. Ponton de la Félicité toont deze ‘frisse’ en ‘nieuwe’ manier van schilderen bij uitstek. Signac moet zelf zeer tevreden zijn geweest met dit doek omdat hij het inzond voor de Salon des Indépendants van 1887, waar Van Gogh het werk zal hebben gezien.

Signacs manier van werken en gebruik van heldere kleuren fascineerde Van Gogh. Het vormde de basis voor zijn latere, kenmerkende stijl van naast elkaar geplaatste korte en expressieve streepjes. Met de aankoop van dit eerste pointillistische schilderij van Paul Signac in de collectie vult het Van Gogh Museum een belangrijke lacune en kan het nu veel beter het verhaal vertellen over het belang van Signac als kunstenaar en zijn invloed op het latere werk van Vincent van Gogh.     

De aankoop van Ponton de la Félicité kwam tot stand door middel van onmisbare bijdragen van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Claude Monet Fonds, haar Liesbeth van Dorp Fonds en haar Themafonds 19e-eeuwse Schilderkunst), het Mondriaan Fonds en de leden van The Yellow House (het vriendennetwerk van het museum).

Themafonds ten behoeve van het Claude Monet Fonds
Voor de aankoop van Ponton de la Félicité maakte de Vereniging Rembrandt gebruik van haar Claude Monet Fonds. Dit fonds is ingesteld voor het verlenen van financiële steun bij het verwerven van impressionistische schilderkunst. Particulieren kunnen bijdragen aan dit fonds met een gift vanaf
€ 1000,- per jaar. Voor meer informatie tel. 070-427 1720

Meer informatie over het belang van deze aankoop binnen de context van de Collectie Nederland vindt u in een presentatie op de website van de Vereniging Rembrandt.


Paul Signac (1863-1935), Ponton de la Félicité, Asnières (Opus nr. 143), 1886, olieverf op doek, 33.4 x 46.7 cm. Van Gogh Museum, Amsterdam