Skip over navigation | Sla menu over
19 dec 2017

Vereniging Rembrandt laat van zich horen (in de media)

Vereniging Rembrandt laat van zich horen (in de media)

Verschillende media berichtten deze maand over de Vereniging Rembrandt, de ene keer in een artikel over opmerkelijke aankopen van het afgelopen jaar, de andere keer in een stuk over moderne filantropie. Lees hieronder wat FD Persoonlijk, See all this en andere bladen schreven.

FD Persoonlijk
Op 9 december liet FD Persoonlijk, het weekendmagazine van Het Financieele Dagblad, acht jonge schenkers aan het woord over hun beweegredenen. Een van deze gulle gevers is Frederique Beaumont, lid van de Caius Cirkel van de Vereniging Rembrandt. ‘Ik kan voor dat bedrag inderdaad ook een paar weekendjes weggaan of nieuwe kleren kopen’, zegt Frederique over haar cirkellidmaatschap: ‘Maar zo help ik musea om mooie werken aan te schaffen die voor iedereen toegankelijk zijn.’

In dezelfde publicatie bevestigt Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt, dat  cirkelleden niet alleen de sociale contacten zoeken: ‘Zij willen ook meer weten van kunst en zelf invloed uitoefenen op de aankopen. En je ziet dat ze het leuk vinden in een museum te kunnen zeggen: “Wij hebben geholpen met de aanschaf van dat kunstwerk.”’ Het artikel is ook online te lezen: FD Persoonlijk.

See all this
Het kunsttijdschrift See All This heeft in zijn laatste nummer van 2017 33 museumdirecteuren geïnterviewd. Zij vertellen over het moois dat ons in 2018 te wachten staat op tentoonstellingsgebied en over de hoogtepunten uit 2017. Het zal geen verrassing zijn dat diverse door de Vereniging Rembrandt gesteunde aankopen de revue passeren, waaronder Gewitterfront door Neo Rauch. Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie, verklapt ook vast dat in januari een grote overzichtstentoonstelling over Rauch opent in Museum de Fundatie. Zie hier voor meer informatie: See All This.

Residence
Ook het maandblad Residence blikt terug en kijkt vooruit in zijn decembernummer. De auteur van het artikel The best & the rest benadrukt het belang van particulier mecenaat en noemt de Vereniging Rembrandt daarbij in het bijzonder. Onder de tentoonstellingen om naar uit te kijken wordt de grote jubileumtentoonstelling van de Vereniging in het Kröller-Müller Museum getipt: ‘De topstukken van de vroegste tijd tot nu die daar te zien zullen zijn, vertellen prachtige verhalen – genoeg om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien!’ Voor meer informatie zie: Residence.

Metropolis M
Kunsttijdschrift Metropolis M verrast met een 62 pagina’s tellende bijlage over de aankopen voor de Collectie Nederland in 2017, door het blad vergeleken met een musée imaginaire. Een aantal opzienbarende aankopen wordt uitgelicht, waaronder de hangende sculptuur van Lee Bontecou en Gewitterfront van Neo Rauch, en zowel het Mondriaan Fonds als de Vereniging Rembrandt komen aan het woord. Bijzonder interessant zijn ook de cijfers die naar voren kwamen uit een enquête onder musea over hun verzameling, hun aankopen in het afgelopen jaar en budgetten. Zie verder: Metropolis M.