Skip over navigation | Sla menu over
28 sep 2015

Vereniging Rembrandt maakt de aankoop van een schilderij van René Magritte mogelijk

Vereniging Rembrandt maakt de aankoop van een schilderij van René Magritte mogelijk

De Vereniging Rembrandt zegde Museum Boijmans Van Beuningen als eerste een financiële bijdrage van € 800.000 toe om de aankoop van Le miroir vivant van de Belgische kunstenaar René Magritte mogelijk te maken. Bovenop deze schenking heeft de vereniging een renteloze lening van € 120.000 verstrekt tot het einde van 2015 waarmee de aankoop van het schilderij mogelijk werd.

Museum Boijmans Van Beuningen hoopt door bijdragen van bezoekers en liefhebbers van deze lening geen gebruik te hoeven maken. Lees hier het artikel Collecteren voor een vroege Magritte dat op 28 september 2015 verscheen in NRC Handelsblad.

Het schilderij is visueel en inhoudelijk een prachtige aanvulling op de collectie werken van Magritte die Museum Boijmans Van Beuningen al bezit. Met deze aankoop kan het museum als enige in Nederland een goed overzicht geven van het surrealisme, een belangrijke stroming die nog steeds zijn invloed doet gelden.

De Vereniging Rembrandt steunde al eerder surrealistische werken om de collectie surrealistische kunst van Boijmans Van Beuningen te verrijken. Zo was er in 1979 de aankoop van een ander werk van René Magritte; le modèl rouge III en dat zelfde jaar werden er maar liefst vier werken van Salvador Dalí aangekocht met steun van de vereniging, waaronder Couple aux têtes pleines de nuages. In 2003 werd een beroep gedaan op de Vereniging Rembrandt voor de aankoop van Mae West Lips Sofa van John Hill.

Le miroir vivant is vanaf 10 oktober te zien in de tentoonstelling Magritte ontmoet de collectie en die tentoonstelling is gratis toegankelijk voor leden van de Vereniging Rembrandt.