Fellowship

De missie van de Vereniging Rembrandt is, naast het verrijken van het Nederlands openbaar kunstbezit, ook het vergroten van de publieke belangstelling voor en het verhogen van de kennis van dat openbaar kunstbezit. Om dit tweede deel van de missie in te vullen is in 2009 het fellowship opgericht. Dankzij het K.F. Hein Fonds kan de Utrechtse hoogleraar prof. Peter Hecht een deel van zijn onderzoek en onderwijs inzetten voor de Vereniging Rembrandt en jaarlijks een tentoonstelling vezorgen. Dit resulteerde ondermeer in de alom geprezen opstelling De Collectie Verrijkt die tot eind 2012 in Museum Boijmans Van Beuningen te zien was. Online is een Collectie Verrijkt nog steeds te bekijken. Zo is deze opstelling voor iedereen toegankelijk en ook voor de toekomst bewaard.

In 2014 startte Peter Hecht met het project Boek in de maak. Zou het kunnen, zo vraagt hij zich af, om aan de hand van honderd en enige schilderijen de geschiedenis van de Hollandse schilderkunst vertellen? En zou het mogelijk zijn daarbij alleen maar voorbeelden uit het Nederlands openbaar kunstbezit te gebruiken, zodat er een gedroomde tentoonstelling ontstaat waarvan iedereen desgewenst ook alle gekozen bruiklenen altijd in het echt kan zien? Peter Hecht werkt aan dit project in etappes en begint bij het genre stilleven. Laat u meevoeren naar deze denkbeeldige tentoonstelling van 22 werken uit het Nederlands openbaar kunstbezit.